Sýria žiada OSN, aby zabránili americkému útoku voči krajine

02.09.2013 Celý región

Bejrút 2. septembra (TASR) - Sýria požiadala Spojené národy, aby zabránili akejkoľvek agresii voči krajine po tom, ako americký prezident Barack Obama cez víkend vyzval na represívne údery proti sýrskej armáde za minulomesačný chemický útok. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Podľa Washingtonu zahynulo pri útoku vyše 1400 ľudí, z toho bolo mnoho detí. Išlo o najhoršie použitie chemických zbraní vo svete odvtedy, ako iracký diktátor Saddám Husajn v roku 1988 otrávil plynom tisícky Kurdov.

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí sa obrátil listom na generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a predsedníčku Bezpečnostnej rady (BR) OSN Maríu Cristinu Percevalovú. Vyzval šéfa Spojených národov, aby uplatnil svoju zodpovednosť, zabránil akejkoľvek agresii voči Sýrii a presadzoval politické riešenie sýrskej krízy.

Džaafarí v liste uviedol, že BR si má udržiavať úlohu bezpečnostnej poistky, aby sa zabránilo "absurdnému použitiu" sily mimo rámca medzinárodnej zákonnosti.

Podľa Džaafarího majú USA zohrávať svoju úlohu ako štát, ktorý podporuje mier a je partnerom Ruska pri príprave medzinárodnej konferencie o Sýrii, a nie ako štát, ktorý používa silu voči komukoľvek, kto nesúhlasí s jeho politikou.

Sýria odmieta použitie chemických zbraní a obviňuje z použitia zakázaných zbraní povstalecké skupiny, ktoré vyše dva roky bojujú, aby zvrhli režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V konflikte, ktorý sa začal v marci 2011, už zahynulo najmenej 100.000 ľudí.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry v nedeľu informoval, že testy ukázali použitie nervového plynu sarín voči oblastiam, ovládaných povstalcami.

Džaafarí povedal, že šéf americkej diplomacie si osvojil "staré historky" vyfabrikované teroristami na základe sfalšovaných fotografií z internetu.


Rasmussen vylúčil účasť NATO na prípadnom útoku na Sýriu

Šéf Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen vylúčil dnes akúkoľvek účasť NATO na prípadných
vojenských úderoch voči Sýrii. Medzinárodné spoločenstvo však podľa neho musí rázne reagovať na použitie chemických zbraní pri Damasku.

"Predložili mi konkrétne informácie a ja osobne som presvedčený, že došlo k chemickému útoku a že je zaň zodpovedný sýrsky režim," povedal Rasmussen na tlačovej konferencii v Bruseli.

Na útok z 21. augusta, ktorý si vyžiadal stovky obetí, by malo medzinárodné spoločenstvo reagovať energicky, aby sa zabránilo podobnému nasadeniu chemických zbraní v budúcnosti.

"Vyslali by sme nebezpečný signál diktátorom po celom svete, ak by sme sa len nečinne prizerali a nekonali," uviedol podľa agentúry Reuters šéf NATO.

Rozhodnutie o spôsobe reakcie voči Damasku ale musia prijať jednotlivé krajiny bez účasti aliancie ako celku, zdôraznil Rasmussen.


Merkelová v otázke Sýrie stále dúfa v nájdenie spoločného postoja v OSN


Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila nádej, že OSN nájde v otázke sýrskeho konfliktu spoločný postoj napriek blokáde zo strany Ruska a Číny, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert uviedol, že teraz treba "využiť čas" - po tom, ako sa americký prezident Barack Obama rozhodol počkať s vojenským útokom a zapojiť Kongres.

"Zasadíme sa za to, aby sa to v OSN podarilo. Dúfame, že teraz je šanca urobiť to a budeme sa za to zasadzovať," poznamenal Seibert. Dodal, že nadchádzajúce voľby do nemeckého Bundestagu (22. septembra) nezohrali pri rozhodnutí nemeckej vlády nijakú úlohu a "pri niečom takom sa nedá dívať na termín volieb".

Hovorca nemeckej vlády poukázal na to, že Merkelová v televíznom dueli so sociálnodemokratickým kandidátom na kancelára Peerom Steinbrückom vylúčila účasť nemeckej armády na vojenskom útoku v Sýrii.

"Nemecko sa v nijakom prípade nezúčastní. To je veta, ktorá platí pre spolkovú vládu," vysvetlil hovorca vlády, ale bližšie sa vyjadriť nechcel. Zdôraznil, že teraz nemôže hovoriť o tom, čo príde po konaní v OSN.


V dôsledku vojny prišlo o strechu nad hlavou sedem miliónov ľudí

Až sedem miliónov ľudí, teda takmer jedna tretina celej populácie, zostalo v dôsledku občianskej vojny v Sýrii bez domova. Pre agentúru AP to dnes povedal predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Sýrii Tárik Kurdí.

Päť miliónov ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, je stále v Sýrii a dva milióny utiekli do susedných krajín. Medzi ľuďmi, ktorých priamo zasiahla vojna, sú aj dva milióny detí, povedal Kurdí.

Ako dodal, pomoc OSN je len "kvapkou v mori humanitárnych potrieb" a medzera chýbajúcich finančných prostriedkov je "veľmi, veľmi široká." Dodal, že medzinárodní darcovia poskytli menej ako jednu tretinu peňazí potrebných na pomoc ľuďom, ktorí v dôsledku vojny zostali bez domova.

Od vypuknutia povstania proti vláde prezidenta Bašára Asada v roku 2011 zahynulo v Sýrii viac ako 100.000 ľudí.


Austrália ponúka USA morálnu podporu pri intervencii v Sýrii

Austrália ponúkla americkej vojenskej intervencii v Sýrii morálnu podporu a Nový Zéland sa vyjadril, že potrebuje viac informácií po tom, ako americký minister zahraničných vecí John Kerry telefonoval svojim kolegom v oboch krajinách.

Oznámila to agentúra Associated Press, ktorá citovala hovorcu austrálskeho šéfa diplomacie. Patrick Low dnes povedal, že Kerry telefonoval minulý týždeň a že Austrália podporuje americkú odvetnú akciu. Kerry podľa jeho slov nežiadal vojenskú asistenciu a Austrália ju neponúkla.

Novozélandský premiér John Key povedal, že Kerry telefonoval ministrovi zahraničných vecí Murrayovi McCullymu počas víkendu a že Nový Zéland chce zvážiť všetky doteraz urobené kroky kým oznámi svoje stanovisko k prípadnému útoku.

Šéf americkej diplomacie Kerry sa pokúša získať aspoň nejakú medzinárodnú podporu pre prípadný americký útok po obvineniach sýrskej vlády z použitia chemických zbraní voči obyvateľstvu.

Prezident USA Barack Obama by chcel pre túto myšlienku získať svojho republikánskeho protikandidáta z prezidentských volieb v roku 2008, Johna McCaina, ktorého pozval na rozhovor o Sýrii do Bieleho domu. Dúfa, že mu jeden z najneústupčivejších jastrabov zahraničnej politiky v Kongrese pomôže presvedčiť národ o potrebe americkej vojenskej intervencii v Sýrii.

Obama sa pokúša získať podporu verejnosti a Kongresu po tom, ako oznámil, že súhlas Kongresu pre vojenskú akciu proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Republikáni a demokrati sú nejednotní v tom, či chcú takúto vojenskú intervenciu, dodala Associated Press.


Čína vyjadrila obavy nad jednostrannou vojenskou akciou proti Sýrii


Čína dnes vyjadrila vážne znepokojenie nad akoukoľvek jednostrannou vojenskou akciou proti Sýrii po tom, ako americký prezident Barack Obama odložil vojenskú reakciu na útok chemickými zbraňami až do hlasovania Kongresu.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej oznámil, že Spojené štáty informovali Peking o svojich dôkazoch o použití chemických zbraní v Sýrii.

Podľa Číny by sa nijaká strana nemala ponáhľať vopred posudzovať výsledky vyšetrovania expertov OSN na chemické zbrane, ktoré je objektívnym a nezaujatým vyšetrovaním, uskutočneným v spolupráci so sýrskou vládou, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Obama sa pokúša získať podporu verejnosti a Kongresu po oznámení, že chce súhlas Kongresu pre vojenskú akciu proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Republikáni a demokrati nie sú jednotní v otázke vojenskej intervencie.


Rusko vysiela do Stredozemného mora prieskumnú loď

Rusko vysiela do východného Stredomoria prieskumnú loď, napísala dnes agentúra Reuters. Dôvodom sú americké prípravy na prípadný úder v Sýrii.

Prieskumná loď Priazovyje opustila čiernomorský prístav Sevastopoľ na pobreží Ukrajiny v noci nadnes. Jej úlohou je "získavanie aktuálnych informácií v oblasti stupňujúceho sa konfliktu," citovala agentúra Interfax zdroj z prostredia ozbrojených síl.

Ruské ministerstvo obrany odmietlo správy bezprostredne komentovať.

USA trvajú na tom, že ho spáchali sýrske vládne sily a o život prišlo viac ako 1400 ľudí. Rusko tvrdí, že USA svoje tvrdenia nedokázali. Podľa Moskvy vykonali chemický útok povstalci, aby vyprovokovali zásah do občianskej vojny, ktorá trvá už dva roky, doplnila agentúra Reuters.

Moskva je jedným z najväčších dodávateľov zbraní pre sýrske vládne sily a má námornú základňu na v sýrskom prístave Tartús. Rusko je proti akejkoľvek vojenskej intervencii v Sýrii a chráni Damask pred tlakom zo strany Bezpečnostnej rady OSN.

Prieskumná loď Priazovje bude pôsobiť oddelene od námornej jednotky trvalo umiestnenej v Stredozemnom mori. Prítomnosť skupiny je podľa slov ruského prezident Vladimira Putina potrebná pre ochranu ruských bezpečnostných záujmov, píše Interfax.

Ministerstvo obrany oznámilo minulý týždeň, že do stredozemných vôd budú vyslané nové lode, aby nahradili iné dlhodobo plánovanej rotácii plavidiel.


Rusko nepresvedčili dôkazy USA o útoku chemickým zbraňami sýrskym režimom


Americké informácie o dôkazoch, ktoré mali preukázať, že za údajným útokom chemickými zbraňami bol sýrsky režim, boli "absolútne nepresvedčivé". Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa Lavrova nebolo v dôkazoch predložených Washingtonom "nič konkrétne", žiadne geografické koordináty, nijaké mená, ani žiadny dôkaz o tom, že testy uskutočnili profesionáli. Lavrov však nespresnil, o akých testoch hovorí.

Spojené štáty trvajú na tom, že jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada boli za chemickým útokom z 21. augusta, pri ktorom zahynulo vyše 1400 ľudí.

Washington zvažuje útoky proti Asadovmu režimu. Moskva je Asadovým kľúčovým spojencom, dodáva režimu zbrane a je jeho ochrancom v OSN, uviedla tlačová agentúra AP.

Lavrov tiež povedal, že americkí predstavitelia sa podľa ich vyjadrení nemohli s ruskou stranou podeliť o všetky dôkazy, pretože niektoré informácie boli tajné.
 

Vyberte región